Kasza orkiszowa

Orkisz jest jedną z najstarszych odmian pszenicy, należy do zbóż archaicznych i od niedawna zyskuje na nowo swoją popularność. Jego historia sięga aż czasów starożytnych, gdzie stanowił posiłek dla gladiatorów, dodając im sił do walki. Pszenica ta zawiera około 17% więcej białka od popularnej pszenicy zwyczajnej, jest także bogatsza w gluten.

Z ziaren orkiszu robi się mąkę oraz kaszę orkiszową. Są one źródłem łatwo przyswajalnych białek i kwasów nienasyconych.

Zawarte w kaszy orkiszowej tłuszcze nienasycone zmniejszają cholesterol, dzięki czemu chronią układ krwionośny przed miażdżycą, a także zwiększają odporność organizmu. Wpływają one też pozytywnie na cały układ pokarmowy, zapobiegają chorobom dróg żółciowych a także regulują metabolizm.

Dzięki wysokiej zawartości błonnika dodatkowo wspomaga trawienie. Kasza bogata jest również w witaminy: A, D, E, PP oraz witaminy z grupy B i pierwiastki takie jak: żelazo, cynk, fosfor, magnez. Minerały wykazują pozytywne działanie na włosy i paznokcie, a także poprawiają stan skóry. Orkisz wykazuje również działanie przeciwzapalne, niweluje zmęczenie i dodaje energii.

Cena kaszy orkiszowej, w zależności od producenta waha się od 7 do 14 złotych za 500 g, jest więc nieco droższa od ceny kaszy gryczanej bądź jęczmiennej, ale zawiera też więcej pozytywnych właściwości.

Jak przygotować kaszę orkiszową?

Jest ona bardzo uniwersalna, ponieważ możemy użyć jej zarówno do dań słodkich, możemy tutaj przygotować na przykład kaszę orkiszową na mleku z owocami, ale świetne zastosowanie znajdzie ona również w przypadku dań na słono – na przykład z dodatkiem warzyw i mięsa bądź ryby.

Kaszę należy wrzucić do wrzącej wody, w proporcji zalecanej przez producenta. Należy ją gotować wedle uznania przez 20 – 30 minut na małym ogniu, odliczając czas od momentu ponownego zagotowania wody.

Kasza orkiszowa – zalety:

  • obniża poziom cholesterolu – dzięki zawartości kwasów nienasyconych obniża poziom złego cholesterolu we krwi
    zwiększa przemianę materii – dzięki wysokiej zawartości błonnika, który pozytywnie wpływa na regulację przemiany materii
  • wzmacnia ciało i buduje mięśnie – dzięki wysokiej zawartości białka buduje mięśnie i dostarcza organizmowi energii. Orkisz jest również naturalnym antybiotykiem, który wzmacnia cały organizm, chroni przed infekcjami a także wspomaga układ odpornościowy
  • pobudza do detoksykacji – orkisz ma właściwości oczyszczające. Bezpośredni wpływa na funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego, dlatego polecany jest przy dietach oczyszczających
  • działa na układ nerwowy i wzmacnia pamięć – wykazuje działanie odżywcze, które wzmacnia układ nerwowy i poprawia jego funkcjonowanie.